2021-07-27 13:17:07• hírek • Szatmár.ro

Haladnak az év elején megkezdett beruházásokkal Hadad községben

Folyamatban van a Hadad és Silágyerked közti út korszerűsítése
Folyamatban van a Hadad és Silágyerked közti út korszerűsítése

Folytatódnak az év első felében elkezdett beruházások Hadad községben. Balogh Ferenc polgármester szerint jól haladnak a munkálatok, viszont több kisebb elvégzendő feladatra egyszerűen nem találnak kivitelezőt, akkora a munkaerőhiány.

Mint arról korábban már beszámoltunk, folyamatban van a Hadad és Szilágyerked közti megyei út felújítása, viszont nemrég egy olyan többlettámogatást kapott a község, mely révén megkezdhették az útmenti árkok kibetonozását is, a teljes 5 kilométeres szakaszon Hadad településről indulva, egészen a Kusaly községhez tartozó, szomszédos Szilágyerked határáig.

“Zajlik az árkok betonozása, és ahol kell, a támfalak kiépítése, ezek végeztével pedig megkezdődik az útaszfaltozás is, amellyel várhatóan októberre fog végezni a kivitelező” – magyarázta Balogh Ferenc.

Befejeződött az orvosi rendelő felújítása

Nemrég befejeződött a hadadi orvosi rendelő teljeskörű felújítása, a megújult épületben jelenleg a különböző orvosi eszközök és a bútorzat beszerzése zajlik. Amint ez a fázis is lezárul, a helyiek újra igénybe vehetik az épületben zajló egészségügyi szolgáltatásokat.



Szó van egy új kultúrotthon, illetve egy ravatalozó építéséről is

A polgármesteri hivatal tervei között szerepel egy új kultúrház építésére pályázni az idén. „Egy új kultúrház létrehozása Hadadban nagyon fontos lenne” – mutatott rá az elöljáró. Hogy pontosan hová építenék, még nem döntött róla a helyi tanács, de a polgármester szerint két telekkel is számolni tudnak e tekintetben.

Szintén az idei évben új játszótér fog épülni Hadad központjában, ennek finanszírozását egy nyertes pályázat révén biztosítanák.

A hosszútávú tervek között szerepel ezen felül egy sportterem építése a hadadi iskolához, a lelei óvoda, illetve a győrteleki iskola felújítása is. Ezek mind olyan tervek, melyeket szintén kormánytámogatásból valósítanának meg, miután a pályázatok kedvező elbírálást kaptak, viszont egyelőre finanszírozás még nem érkezett.

A tervek szerint hamarosan Hadadgyőrteleken is kezdetét veszi egy kápolna építése, aminek létrehozását az önkormányzat is támogatja. Ha ez a ravatalozó elkészül, a község minden településének lesz ilyen létesítménye.

Augusztusban kezdődik a szennyvízhálózat kiépítése

Hamarosan kezdetét veszi Hadadban, Hadadnádasdon és Lelében is a szennyvízhálózat kiépítése. A kormányprogramból megvalósuló beruházásra két éve van a kivitelezőnek. A hálózat kiépítése mellett egy szennyvíztisztító-állomás is épülni fog, mégpedig Hadadban. Balogh Ferenc polgármester a közelgő beruházás kapcsán arra kéri a lakosságot, legyenek türelmesek és megértőek, hiszen egy ilyen jellegű munkálat elég nagy felfordulással fog járni, viszont ha elkészül mindannyian élvezhetik majd ennek a szolgáltatásnak az előnyeit. A kormány vidékfejlesztési alapjából finanszírozott beruházás értéke mintegy 4 millió euró.

Balogh Ferenc polgármester továbbá elmondta azt is, hogy folyamatban van egy traktor és egy, az útszélek karbantartására alkalmas gép vásárlása, ha minden a tervek szerint alakul, ezeket is már jövő hónapban üzembe helyezi az önkormányzat.

A falunapok kapcsán elmondta, idén sajnos elmarad a rendezvénysorozat, de bíznak benne, jövőre újra folytathatják a sokéves hagyománynak örvendő rendezvények sorát.

Ami pedig a helyi piacot és havi állatvásárt illeti, ezeket továbbra is kénytelenek zárva tartani, viszont szeretne egy új koncepció mentén, egy uniós pályázat révén egy átszervezett piacot kialakítani a jövőben.

Végül az elöljáró arról is beszélt, hogy nagy a munkaerőhiány a községben: számos kisebb beruházást és munkálatot nem is volt kivel leszerződni, mert a helyi vállalkozók leterheltek. „Nem a pénzhiány, sokkal inkább a munkaerőhiány miatt vagyunk kénytelenek több kisebb munkálatot elhalasztani, gondolok itt faluszépítési, parkosítási tervekre, melyeket egyelőre úgy tűnik, pihenőpályára kell állítsunk” – tette hozzá Balogh.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: